İçeriğe geç

Kimlerin Şahitliği Kabul Edilmez

Hangi meslek gruplarının şahitliği kabul edilmez?

2. Tabipler, diş tabipleri, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ile tıp mesleğinin veya sanatının bütün diğer mensupları, bu ünvanları sebebiyle hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten kaçınabilirler.

Kimlerin Sahitligi kabul olmaz?

– Çocukların, akıl hastalarının, bunakların, dilsizlerin ve körlerin sözleri kabul edilmez. – Ağızlarından çıkanların helal veya haram olmasına aldırmayan, dinî ve ahlâkî sebeplerle hoşa gitmeyen sözler kullanmayı alışkanlık haline getiren kibirli kişilerin sözleri kabul edilmez.

Kimler mahkemede şahitlik yapamaz?

5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 50. maddesine göre yeminsiz tanıklar arasında; “Soruşturma veya kovuşturma konusu suçlara iştirak ettiği veya bu suçlardan dolayı suçluya yardım ettiği veya suç delillerini yok ettiği, gizlediği veya değiştirdiği şüphesi veya sanığı veya mahkûmu bulunan kişi” düzenlenmiştir.

Bankacıların şahitliği kabul olur mu?

Konuşma. Tercümanlık, okul öncesi/sınıf öğretmenliği, çağrı merkezi çalışanlığı, yoğun bakım hemşireliği, bebek bakıcılığı, bankacılık, havayolu/denizaltı personeli gibi mesleklerde belirli bir süreden fazla çalışan kişilerin mahkemede tanıklık yapamayacağı iddiası doğru değildir.

Şahitliğin şartları nelerdir?

Akıllı olmak (zeki gençlik), hürriyet, adalet, görme engelli olmamak (olayın meydana geldiği zaman), olayı bizzat görmek, kaydetmek (tanığın tanık olduğu olayı kaydedecek kadar hafızaya sahip olması) ve dilsiz olmamak gibi nitelikler tanıklar için aranan genel şartlardır.

Sahitlik sicile isler mi?

Mahkemede tanık olarak ifade vermek mahkeme kayıtlarına geçmez. Ancak, yalan ifade vermek veya mahkeme sürecini engellemek bir suçtur ve bu durumlar mahkeme kayıtlarına geçer. Çevrimiçi sistemler, aleyhinize dava açılıp açılmadığını veya takip ettiğiniz davaların durumunu öğrenmenize olanak tanır.

Kimler sahit olamaz?

Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.

Akraba sahit olabilir mi?

Tanığın davacı veya davalıyla akraba olması, tanığın ifadelerini geçersiz kılmaz. Sıkça sorulan soru: Akrabalar tanık olabilir mi? Sorunun arkasındaki fikir, akrabaların taraf tutabileceğidir. Ancak ebeveynleri de dahil olmak üzere diğer akrabalar da tanık olarak gösterilebilir.

Devlet memuru mahkemede şahitlik yapabilir mi?

Maddede, memurlar ve diğer görevlilerin, görevleri sırasında öğrendikleri ve korumakla yükümlü oldukları Devletin güvenliğine veya temel dış yararlarına ilişkin sırlar hakkında tanıklıkta bulunabilecekleri şartlar düzenlenmektedir.

Şahitlik için gidilmezse ne olur?

Gitmezsem ne olur? Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz, polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz, bunun gerektirdiği masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Şahitlik yaşı kaç?

Algılama yaşı 8 ve üzeridir. Çocuk, tarafların tanık listesinde olmasa bile mahkeme velayet konusunda karar vermek için çocuğu resen dinleyebilir.

Mahkemede şahitlik parası var mı?

MADDE 4 – (1) Tanığa, tanıklık yaparken kaybettiği zamana orantılı olarak günlük 40,00 Türk Lirasından 80,00 Türk Lirasına kadar ücret ödenir.

Kimlerin şahitliği kabul olmuyor?

– Bir ülkede kask takmak şerefli insanların alameti haline gelmişse, kask takmayanların şahitliği orada kabul edilmez. Öte yandan, bir ülkenin tamamında kask takmak itaatsizliğin alameti haline gelmişse, kask takan kişinin şahitliği de orada kabul edilmez.

Abi şahit olabilir mi?

TANIKLIK ETME ŞARTLARI Bir evlilik töreninde tanıklık yapabilmek için, reşit olmak, ayırt etme yeteneğine sahip olmak ve tanıklık edilecek kişiyi tanımak gerekir. Bu şartları yerine getirmeleri halinde, çiftin annesi, babası, kardeşi veya çocuğu da tanıklık edebilir.

3 tane nikah şahidi olur mu?

Nikah töreninde resmi olarak en fazla iki şahidin bulunması mümkündür.

Sınıf öğretmenlerin şahitliği kabul edilir mi?

Mahkemede tanıklığı kabul edilmeyen bir meslek mensubunun iddiası bir şehir efsanesidir. Tanıklığı kabul edilmeyen bazı meslekler olduğu iddiasının hiçbir hukuki dayanağı yoktur. Ülkemizin hukuk sisteminde bir kişinin sadece mesleği nedeniyle tanıklığının kabul edilmesini engelleyen bir yasal hüküm bulunmamaktadır.

Devlet memuru mahkemede şahitlik yapabilir mi?

Maddede, memurlar ve diğer görevlilerin, görevleri sırasında öğrendikleri ve korumakla yükümlü oldukları Devletin güvenliğine veya temel dış yararlarına ilişkin sırlar hakkında tanıklıkta bulunabilecekleri şartlar düzenlenmektedir.

Call Center şahitlik yapabilir mi?

Amerika ve Avrupa’da çağrı merkezlerinde iki yıldan fazla çalışmış müşteri temsilcilerinin ifadeleri kabul edilmiyor. Bunun sebebi “tükenmişlik” hastalığı olarak adlandırılan şey. Yani halüsinasyonlar, halsizlik, sürekli baş ağrıları…

Psikolog mahkemede sahit olabilir mi?

Eşlerin temas kurduğu psikologlar ve aile terapistlerinin gizlilik yükümlülüğü altında olduğu da kabul edilmektedir. Bu kişiler tanık olarak bildirilirse, gizlilik yükümlülüğü altında oldukları için ifade vermeme haklarını kullanabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ortaboylu Escort