Bingöl neyi ile meşhur?
Bingöl, yemek kültürü açısından ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biridir. Bingöl’ün kızarmış eti, dut pekmezi, balı ve cevizinin ünü ülke dışına da yayılmıştır. Bingöl’ün diğer en ünlü yerel yemekleri arasında emmenagogue, ayran çorbası, mastuva, sorina pel, tutmaç çorbası ve keldoş yer almaktadır.
Bingöl deyince aklımıza ne gelir?
Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu belirten Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. İbrahim Çapak, Bingöl denilince akla ilk gelen şeyin bal olduğunu söyledi.
Bingöl nasıl bir şehirdir?
Şehirde karasal iklim hakim olup yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlıdır. Bingöl, yaylalarıyla yaz aylarında temiz hava keyfi vadediyor ve merkeze 25 km uzaklıktaki kayak merkeziyle Aralık ve Mart aylarında kış turizmi tutkunlarına kapılarını açıyor.
Bingöl’ün geçim kaynağı nedir?
Bingöl’ün ekonomisi hayvancılık, tarım ve ormancılığa dayanmaktadır. Bu sektörlerde çalışanlar nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Üretim ve inşaat sektörlerinde çalışanlar çalışan nüfusun %3’ünü oluşturmaktadır.
Bingöl’ün hangi hayvanı meşhur?
Mağaralarda ve kaya oyuklarında yaşayan boz ayı, Bingöl’ün yaban hayatındaki en önemli büyük memelilerden biridir. Bölgedeki diğer büyük memeliler arasında yaban domuzu ve gri kurt bulunur.
Bingöl’ün yöresel kıyafetleri nelerdir?
Fistan (Entari): Gümüş, kırmızı yün veya ipek kumaştan yapılır. Belden büzgülü eteklerin yan yırtmaçları vardır. Ayak topuklarına kadar uzanır. Kol ve omuzun birleştiği yer büzgülüdür. Giysinin göğüs kısmı siyah çizgilerle (kaytan) süslenmiştir. Yelek: Yan yırtmaçları ve göğüs kısmında “U” yakası olan, akan ipekten yapılmış bir yelektir.
Bingölün adı neden Bingöl?
1945 yılında Bingol ismi verilmiştir. Bingol ismini aynı isimli dağdan almıştır. Dağ ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce farklı büyüklükteki buzul göllerinden almıştır. Böylece zirvesi dumanlı, zirvesi süt beyazı olan karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir kasaba ve şehrin ismi olmuş ve bağrında ebedileşmiştir.
Bingöl hangi mezheptendir?
Bingöl Alevilerinin bir kısmı Kurmanc, bir kısmı Dimili (Kird/Zaza). Yayladere, Kiğı ve Yedisu ilçelerinde Kurman Alevileri çoğunluktadır. Adaklı’da Dimili (Kird/Zaza) Alevilerin nüfusu Kurmanc Alevilere göre daha fazladır.
Bingöl’ün neyi meşhur tatlı?
Ev Yapımı Baklava – Bingöl Hazırlanması oldukça zahmetli olan ev baklavası, yörede hala her evin vazgeçilmez tatlılarından biridir.
Bingöl hangi ilden ayrıldı?
Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.
Bingöl’den ne alınır?
Yerel dut pekmezi ve Bingöl balı satın alınabilir. Dokuma: Bingöl ve çevresinde halı, kilim, paspas, çorap, eldiven ve heybe gibi el sanatları ürünleri ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Bingöl mevsimi nasıl?
Karasal iklimin hüküm sürdüğü Bingöl’de kış ayları karlı ve soğuk, yaz ayları ise sıcak ve kuraktır. İlde dört mevsimin etkileri açıkça görülse de yazlar genellikle kısa, kışlar ise uzundur.
Bingöl neyi ile ünlü?
Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır, çorap gibi el sanatı ürünleriyle dikkat çekiyor.
Bingöl Kürt şehri mi?
Nüfusa göre etnik yapı: %67,7 – Zazalar. %31,3 – Kürtler.
Bingöl’ün iklimi nedir?
İKLİM: Bingöl ve çevresi kuzeyden gelen nemli, serin hava kütlelerine maruz kalması ve yükseklik farkından dolayı yazları sıcak, kışları soğuktur. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre Bingöl’de yıllık ortalama sıcaklık 12.1 derecedir.
Bingöl’ün neyi meşhur hediyelik?
Yerel dut pekmezi ve Bingöl balı satın alınabilir. Dokuma: Bingöl ve çevresinde halı, kilim, paspas, çorap, eldiven ve heybe gibi el sanatları ürünleri ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Bingöl’ün neyi meşhur tatlı?
Ev Yapımı Baklava – Bingöl Hazırlanması oldukça zahmetli olan ev baklavası, yörede hala her evin vazgeçilmez tatlılarından biridir.
Bingöl’de ne yenir?
Kendine özgü lezzetiyle dikkat çeken Bingöl yemekleri arasında Sorina Pel, Mastuva, Keledosh ve Löl (Gömme) mutlaka denenmesi gereken yemekler arasındadır. Ayrıca Ayran Çorbası, Tutmaç Çorbası, Yoğurtlu Köfte, Dolamaç ve Burma Kadayıf da Bingöl’ün diğer sevilen lezzetleridir.
Bingöl’de ne yetişir?
Bingöl ilinde en çok yetiştirilen sebze karpuzdur; Meyveler arasında ceviz ağırlıklı olarak yetiştirilir. Öte yandan tahıllar arasında buğday en yaygın olanıdır; baklagillerden fasulye; endüstriyel çiftliklerden patates; Yem bitkileri arasında yonca yetiştirilir.