Başarmanın kökü nedir?
Orta Türkçe başġar- “1. bitirmek, sona getirmek, 2. başa çıkmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe baş sözcüğünden Eski Türkçe +(g)Ar- ekiyle türetilmiştir.
Başarı kelimesinin kökeni nedir?
Fiilin Eski Türkçe “baş” sözcüğünün +(g)Ar- eki almasıyla türetildiğini dile getirmiştir. Nişanyan Sözlük’te ek bir açıklamasıyla buradaki “baş” sözcüğünün “son” anlamına geldiğini bildirmiştir. başarı sözcüğünün ise başar- fiiline /-I(g)+/ fiilden isim yapan ekin getirilmesiyle oluştuğunu söylemiştir.
Başarmak Türkçe mi?
Başarmak, E. Türkçedeki başgar kelimesinden geliyor ve bir şeyi bitirmek demektir.
Başlamak kökü baş mı?
Başlamanın Türkçe kökü, “baş”tan geliyor. Kaynakla, özle-esasla, öncülükle irtibatlı, kuvvetli bir anlam kökü. Kelimenin -Türkçeye de geçmiş- Arapça müteradiflerinin bolluğu, başlama fiilinin anlam bereketine bir işaret sayılabilir.
Başarı türemiş midir?
başarı – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi başar- fiilinden Yeni Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Başarmanın eylemi nedir?
Başarı: “Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği ansal ya da eylemsel etkinliklerinin olumlu ürünü, bir işi istenilen biçimde bitirmek, elde etmek, istediğini bulmak.” olarak açıklanmaktadır.
Hangi kelime kökeni?
hangi – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) kanı veya χanı “ne, hangi” edatından Eski Türkçe +kI ekiyle türetilmiştir.
Başarı kelimesi ne ifade eder?
Başarı, gücü kendinden alabilmek, kendi ayaklarının üzerinde durabilmektir. Başarı, hiç yılmamak, azimli ve kararlı olmaktır. Başarı, kendini yazgısını ancak kendisinin çizeceğini bilmektir. Başarı, kendisi olabilmektir.
Bekle kökü nedir?
bekle- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bekle- “tahkim etmek, korumak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe bek “sağlam, pek, berk” sözcüğünden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.
Başarmanın anlamı nedir?
Başarmak, kişi veya topluluğun istediği düşünülen şey veya şeylere ulaşmasıdır. Bir kişi kendisinin başarısını doğrudan kendi istedikleriyle tartar. Benzer şekilde, bir kişi, başka bir insan ve toplumun başarısı hakkında düşünürken de kendi istekleri önemlidir.
Sevda kökü nedir?
Sevda sözcüğünün kelime kökü yoktur. Sevda kendi başına köktür….
Ağrının kökü nedir?
ağrı – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe aġrıġ “acı, ağrı” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aġrı- fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ağrı- maddesine bakınız.
Başarı’nın kökü nedir?
Bu yüzden başarmak fiilinin kökü ”baş” isim köküdür. “Başarı” kelimesi, Türkçeye Arapçadan geçmiş bir sözcüktür. Arapça “başar” (başarılı olmak) fiilinden türemiştir. “Başarmak” ve “başarılı” kelimeleri de “başar” fiilinden türemiştir.
Baş Türkçe mi?
Türkçe’nin en eski kelimelerinden biri olan “baş”, Eski Türkçe döneminden günümüze kadar Türkçe’nin bütün lehçelerinde ve şivelerinde kullanılmaktadır. Arapça “kafa”, Farsça “ser” kelimeleri, “baş” kelimesinin eş anlamlısı olarak Türkçede kullanılmaktadır.
Sevmek kökü nedir?
1.
Kelimenin kökü ne anlama gelir?
Kök bir kelimenin anlamı ve yapısı bozulmadan parçalanamayan şeklidir. Kökler anlamlı en küçük dil birlikleridir. Köklerin anlamları ses birliği ile nesne kavram ve hareket arasında önceden kabul edilmiş bulunan karşılıklı uygunluktan ibarettir.
Başar hangi dilde?
BaşarDil(ler)TürkçeKökenSözcük/AdTürkçeAnlambaşarmak1 satır daha
Önem kelimesinin kökü nedir?
önem – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ön sözcüğünden Yeni Türkçe +Am ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için ön maddesine bakınız. Hava işine, onun bütün dünyada aldığı önem derecesine göre genişlik vermek lâzımdı.
Basının kökü nedir?
Türkçe bas- fiilinden +In sonekiyle türetilmiştir. bas- maddesine bakınız.