TDK peş peşe nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Peşpeşe nedir?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: birer birer.
Birebir nasıl yazılır TDK?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Git gide nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin şu şekilde yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde görülen “gradually” kelimesinin ayrı yazımı bir yazım hatasıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “gradually”dir.
Önayak nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak ön ayak olarak yazılır. Doğru kullanımı önsöz biçiminde olmalıdır.
İllaki nasıl yazılır?
“İf” ve “illaki” sözcüklerinin yazımıyla ilgili genel görüşler şu şekildedir: “Daha önce ‘if’ şeklinde yazılıyordu. Türk Dil Kurumu sözcüğün yazımını değiştirerek “wenn” yaptı. Daha önce “necessarily” idi. Türk Dil Kurumu sözcüğün yazımını değiştirerek “necessarily” olarak değiştirdi.
Peş peşe ikileme mi?
Bu kelime bir indirgeme olarak kullanıldığında, kesintisiz anlamına gelir. “Birbiri ardına” ikiliği aynı zamanda “sürekli, kesintisiz” anlamına gelir.
Peşpeşe nasıl?
Türk Dil Kurumu, resmi web sitesinde ardışık kelimeler ve diğer kelimeler hakkında bilgi verdi. İşte bu kelime hakkında bilmeniz gerekenler… ‘TEK’ YAZIMI TDK’DA! Ardışık kelimesi, TDK’ya göre farklı yazımlara sahip kelimelerden biridir.
İstanbul Kart Kalan Peş Peşe 3 Ne Demek?
İstanbul Kart’ını okutan vatandaşlar, “Üç kez dinlen”, “İki kez dinlen”, “Bir kez dinlen” ifadeleriyle karşılaşıyor. Kalan satırda ise bir kişinin gün içerisinde toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kaç kez kullanabileceği gösteriliyor.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
Baş köşe nasıl yazılır?
Bas kelimesiyle oluşturulmuş sıfat öbekleri: patron, başbakan, patron hanım, patron çavuş, patron işi, patron ödülü, patron doktor, patron hemşire, patron kahraman, sermaye, başkomutan, patron köşe, patron müfettiş, patron öğretmen, başparmak, patron güreşçi, başrol oyuncusu, patron savcı, patron yazar, vb.
Baş başa nasıl yazılır?
“Baş-başa” kelimesinin yazım kuralına göre doğru yazılım farklıdır. İki ayrı kelimeden oluşur ve her iki kelimenin de kendine özgü anlamları vardır. Baş-başa cümlede kullanıldığında ayrı yazılır.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Alt üst nasıl yazılır?
Sorunun en doğru cevabı TDK sözlüğünde bulunabilir. TDK kayıtlarında “upside down” kelimesi yanlış yazılmışken, “upside down” kelimesinin yazımı doğrudur. SUBSTAND olarak doğru yazılan kelime, her yaştan insanın sıklıkla kullandığı bir bileşik kelimedir.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
Pek sever nasıl yazılır TDK?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Art arda nasıl yazılır TDK?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
Soğukkanlı nasıl yazılır TDK?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “soğukkanlı” şeklinde kullanılan sözcüğün doğru kullanımı “soğukkanlı”dır.