4857 sayılı iş kanununun 24 üncü maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 24. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca, işçinin sürekli ve doğrudan doğruya buluşup görüştüğü işveren veya başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işiyle bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa, bu durum haklı fesih nedenidir.
24 Madde işten Çıkarma Nedir?
24- Sağlık nedeniyle işçinin feshi: İş sözleşmesi işçi tarafından sağlık nedeniyle feshedilmişse (4857/24/I) bu kod seçilir. Sağlık nedeniyle fesih durumunda sağlık bozukluğunun raporla belgelendirilmesi gerekir. Bu durumda işçi işsizlik maaşı almaya hak kazanır.
4857 sayılı İş Kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
24 işçi tarafından sağlık nedeniyle fesih nedir?
İş Kanunu’nun 24/1-b maddesine göre; işveren veya başka bir işçinin bulaşıcı veya işçinin işiyle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanması gerekir.
24 Madde Nedir?
İş Kanunu’nun 24. maddesine göre, haklı bir sebeple işten çıkarılan bir çalışana ücreti derhal ödenmelidir. Ayrıca, çalışana sözleşmeden ve para ile değerlendirilebilen yasadan kaynaklanan tüm menfaatlerin tamamı ödenmelidir. Bir çalışan, haklı bir sebeple iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshederse, kıdem tazminatına da hak kazanır.
24 maddenin son bendi nedir?
Hiç kimse inancını yaşamaya, dinî tören ve ayinlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerinden vazgeçmeye zorlanamaz. Dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve kovuşturulamaz.
Hangi kodlar tazminat alamaz?
Hangi kodlar tazminat almaya uygun değildir? 46, 3, 10, 24, 23, 47, 49 gibi fesih kodları gibi nedenlerle çalışan tazminat almaya hak kazanmaz. Ancak çalışan iş fesih kodunun yanlış olduğuna inanıyorsa mahkemeye dava açarak bu tazminatı talep edebilir.
Haklı fesih sebepleri nelerdir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.
İşsizlik maaşı için hangi kodla çıkış yapılmalı 2024?
İş ilişkisi sona erdiği anda iş ilişkisi de sona ererse, sosyal güvenlik çıkış kodu “Kod 18” olur. Bu durumda kişi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik yardımı almaya hak kazanır.
4857 sayılı İş Kanunu kimlere uygulanır?
Bu Kanun, 4 üncü maddede yazılı olanlar hariç olmak üzere bütün işyerlerine, faaliyet konularına bakılmaksızın işverenlere, işveren vekillerine ve bu işyerlerinin çalışanlarına uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddeye göre yayımı tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.
4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?
(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) ihbar süresiyle fesih ve (ii) haklı nedenle ihbarsız fesih.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş hukukuna göre temel işçi haklarını genel olarak dört kategoride sınıflandırabiliriz: İşçinin yaptığı işin karşılığında ücret alma hakkı, eşit muamele görme hakkı, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı, işçinin yaptığı işin karşılığında ücret alma hakkı, tazminat hakkı ve diğer haklar.23 Eki 2024
İşten çıkış 24 madde nedir?
İşçinin yakın ve doğrudan temas halinde bulunduğu işveren veya başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işiyle bağdaşmayan bir hastalığa yakalanırsa, işçi iş sözleşmesini haklı sağlık nedenleriyle feshedebilir.
Sağlık nedeniyle tazminatlı işten ayrılma nasıl olur?
Cevap: Bir çalışanın sağlık nedeniyle işinden ayrılıp kıdem tazminatı alabilmesi için İş Kanunu’nun 24/1. maddesi geçerlidir. Maddeye göre iş sözleşmesinin haklı bir nedenle feshedilmesi gerekir. Bu nedenle, yaptığı faaliyetin sağlığı ve yaşamı için bir risk oluşturması gerekir ve bu durum bir komite raporuyla tespit edilmelidir.
24/1 a maddesi nedir?
(1) Bu Kanun hükümlerine uymaktan dolayı kimse cezalandırılamaz. (2) Kimse, yerine getirmekle yükümlü olduğu yetkili makamın verdiği emri yerine getirmekten sorumlu tutulamaz. (3) Suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilmez.
Haklı fesih zorlayıcı sebepler nelerdir?
“Mücbir sebep”; heyelan, sel ve su baskını, deprem, salgın hastalık, yangın ve seferberlik gibi öngörülmesi ve önlenmesi mümkün olmayan olaylardır.
Kıdem tazminatı şartları nelerdir?
Kıdem tazminatı alabilmek için SSK’lı sigortalı bir çalışan olmanız gerekir. İşyerinden tazminat alabilmek için çalışanın işyerinde en az 1 yıl kesintisiz çalışmış olması gerekir. İşverenden tazminat alma hakkı kazanmanın şartı, iş sözleşmesinin belirsiz süreli olmasıdır. Sözleşme belirli bir çalışma süresi için yapılmışsa tazminat alma hakkı mümkün değildir.
4857 sayılı iş kanununun 25. maddesi nedir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işverenin ihbarsız işten çıkarma hakkını düzenler. Bu maddeyle uygulamada sıklıkla karşılaşıyoruz ve sıklıkla işveren-çalışan uyuşmazlıklarının konusu oluyor. Bu maddeye dayanarak feshedilen iş sözleşmelerine ihbar süresi uygulanmaz. Bu nedenle kıdem tazminatı ödenmez.
İşveren hangi hallerde işçiyi tazminatsız işten çıkarma hakkına sahiptir?
Tazminatsız iş sözleşmesinin feshi için gerekçeler aşağıda listelenmiştir: İş sözleşmesini düzenlerken çalışanın sahip olmadığı nitelikler hakkında yanlış bilgi vererek işvereni yanıltmak. İşverenin onur ve haysiyetini ihlal eden sözlü veya fiziksel eylemlerde bulunmak. İşyerinin içinde veya dışında başka bir çalışana cinsel tacizde bulunmak. Daha fazla makale…